GREEN BRANDS Év Zöld Személyisége 2020

GREEN BRANDS EV SZEMELYISEGE

A nemzetközi GREEN BRANDS védjegy magyarországi képviselőiként immáron két éve azon fáradozunk, hogy megtaláljuk az ökológiai fenntarthatóságban élenjáró vállalatokat, és őket megismertessük a nagyközönséggel.

Ilyen élenjáró márka a natúrkozmetikumokat gyártó WELEDA, amely számos téren úttörő: a biológiai sokféleség megőrzése a megfelelő nyersanyag beszerzés révén, a fenntartható csomagolások alkalmazása, a víz- és hulladékcsökkentés, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mind-mind fontos szempontok a cég működésében.

GREEN BRANDS és a WELEDA összefogott, hogy idén először átnyújtsa az ÉV ZÖLD SZEMÉLYISÉGE díjat annak a hírességnek, aki példamutatóan környezettudatos életmódjával zöldebbé szeretné formálni a magyar közgondolkodást.

Figyelem!

A szavazás október 18-án lezárult.

A WELEDA natúrkozmetikumok által felajánlott 5 db “Te vagy a természet” ajándékcsomagot október 26-án sorsoljuk.

Az Év Zöld Személyisége 2020 díj győztesét november 2-án jelentjük be a Facebook oldalunkon.

Buda Gábor

énekes, zeneszerző, az Alma együttes alapító tagja

Buda Gábor az Alma együttes, a különösen kisgyermekek és szüleik körében népszerű magyar zenekar alapító tagja. A fenntarthatóság eszményét azonban nem csak a dalok szövegeiben hirdeti. A Zöldforgó Élménynap stáb tagja, ahol célként tűzték ki a következő generáció hozzáállását egy fenntartható és zöld Magyarország irányába elmozdítani. A 1,5 éves programsorozatban 150 helyszínen vállalta, hogy a megrendezésre kerülő élménynapot keretében edukációs előadást tart.

Für Anikó

színésznő

Für Anikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, emellett elszánt környezetvédő és az energiatudatosság híve. A fenntarthatóságot nem érzi tehernek, nem búj hozzá szakkönyveket, mindössze, ahogy ő mondja, gondolkodik kicsit. A villanyoltás, csöpögő csap elzárása, LED izzók, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés és hasonló praktikák jellemzik a mindennapjait, miközben a közönséget is igyekszik a zöld életmóddal “megfertőzni”. A pécsi alapítású Zöld Gondolat Lovagrend tagja, , “A Jövő Nézőiért-Zöld Színházi Projekt” Örkény Színházi Nagykövete, a Zöld-Szín-Tér környezetvédelmet népszerűsítő rendezvény szervezője. Sokaknak a “Talpalatnyi Zöld” című műsor műsorvezetőjeként lehet ismerős, ugyanis ebben a szerepben 13 évig láthattuk a Duna TV képernyőjén.

Gyetván Csaba

a Discovery Channel műsorvezetője, Youtuber

“Mivel a Hogyan készül? videóim révén nagyon sok gyártó egységben és üzemben megfordulok, testközelből tapasztalom, hogy a cégeknek, vállalatoknak egyre fontosabb a fenntarthatóság és már valóban nem csak frázisok szintjén.
Amellett, hogy magam is igyekszem környezettudatosan élni, a Discovery Channel egyetlen hazai műsorának házigazdájaként, ez a Made In Gyetván Csabával, kifejezetten keresem az olyan témákat, ahol a zöld gondolat megjelenik. Csak az elmúlt évben foglalkoztam azzal például, hogyan nyerhető energia a deponált hulladékból, mi történik egy napelem parkban, amikor nem süt a Nap, hogyan hasznosíthatjuk a folyók energiáját, hogyan hasznosíthatjuk a Föld hőjét, mi történik egy szemétégetőben, vagy hogyan hasznosítható trendi módon, napszemüvegként újra a műanyag hulladék.”

Hajós András

dalszerző, humorista, televíziós személyiség, producer

Hajós András, korábban az Emil.RuleZ! zenekar frontembere, dalszerző, humorista, televíziós személyiség és producer.
András több mint 15 éve kerékpárral közlekedik Budapesten, és saját meghatározása szerint nem csak “látványbiciklista”: fellépésekre, vagy üzleti megbeszéléseire is gyakran kerékpárral érkezik. A Magyar Kerékpárosklub tiszteletbeli nagyköveteként a civil szervezet munkáját nem csak kreatív háttérmunkával segítette, hanem ismertsége révén is terjeszti a zöld közlekedési módszert. A Dalfutár című műsorának például már védjegyévé vált, hogy ha teheti, biciklin látogatja meg az epizódban szereplő alkotókat. Budapesti lokálpatrióta, persze ha muszáj, autóba ül, de a túlzott és felelőtlen autózást ellenzi. 

Kardos-Horváth János

énekes, zenész, dalszövegíró

Kardos-Horváth János énekes, zenész, dalszövegíró, a Kaukázus frontembere. Szövegeiben már jóval a fősodorban való megjelenés előtt feltűnt a fenntarthatóság eszménye, de mai napig ritkaság, hogy egy magyar zenekar szövegében megjelenjen például a “napenergia” szó. A környezettudatosabb, energiatakarékosabb hétköznapokért nem csak a stúdióban, de számos helyen élőben is kampányolt: így a Zöld Tömb projekt vagy a Zöldalmádi rendezvényen. 2014-ben az LMP színeiben indult a szentendrei önkormányzati választáson, mert úgy látta, ez az egyetlen olyan tömörülés, párt, politikai erő, amely az ökológiai kérdésekkel foglalkozik.

Puskás Peti

Puskás Peti

énekes, színész, műsorvezető

Puskás Peti énekes, színész, műsorvezető. 2005-ben tűnt fel a Megasztár harmadik szériájában, és azóta a magyar televízió és színház meghatározó szereplője. 

Peti nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a zöld életmód másokra is átragadjon. A Legyen Rengeteg! Faültető Egyesület alelnöke, a Zölden Jobb! Nap fő támogatója. A The Biebers zenekarral bevezették a zeneiparban egyedülálló „no waste backstage-eket” is: eldobható műanyagpoharak helyett kulacsokat és repoharakat használnak, sőt még egy szelektív hulladékgyűjtőt is visznek magukkal mindenhova. A fenntarthatóságot az X-Faktorba is becsempészte, ahova second hand üzletben vásárolt farmerkabátban ült be mentorálni. Az énekes azonban nem csak a kamerák előtt környezettudatos, pár éve áttért a vegán étrendre és életformára.

Steiner Kristóf

Steiner Kristóf

újságíró, szinkrondramaturg, színész

Steiner Kristóf újságíró, szinkrondramaturg, színész, a magyar Viva Tv zenecsatorna és számos más tévécsatorna műsorvezetőjeként és szerkesztőjeként vált ismertté. Újságírói munkásságának központi eleme a fenntarthatóságért való küzdelem. Igyekszik például tájékozódni és tájékoztatni az általa vásárolt ruhákról. Nem egyszerűen a fast fashion ellen lázad, hanem tudatosan csak olyan ruhadarabokat vásárol, amikre valóban szüksége van, majd addig hordja, amíg le nem foszlik róla. Etikai okokból hosszú ideje vegán. A hosszú évek tapasztalatait, még pedig hogyan hogyan lehet hús nélkül is különlegesen finomat főzni, a Kristóf konyhája című könyvben és blogban foglalta össze. Ezen kívül számos szakmai szervezettel, így a Felelős Gasztrohőssel is együtt dolgozott.