Nagy Gréta

Nagy Gréta

Nagy Gréta

GREEN BRANDS Az Év Személyisége 2020 Hungary (szakmai kategória)

környezetmérnök, okleveles közgazdász


A GREEN BRANDS szakmai kategóriájának győztese 2020-ban: Nagy Gréta

 

A cikk megjelent 2020. november 26-án a GREEN BRANDS Magyarország kiadvanyában, a HVG előfizetői mellékleteként.

 

Mérni a mérhetőt – a fenntartható fejlődés érdekében

A GREEN BRANDS Hungary az idén először adta át az ÉV ZÖLD SZEMÉLYISÉGE díjat. A szakmai kategóriában Nagy Gréta nyerte el a címet egy zárt körű plénum szavazása alapján, amely olyan tekintélyeket sorakoztat fel, akik hivatásszerűen foglalkoznak a környezet- és klímavédelem, az ökológiai fenntarthatóság ügyével.

„Meglepetten, de örömmel olvastam a szavazás eredményét, köszönöm mindannyiuknak ezt a megtiszteltetést” – így reagált Nagy Gréta a díjra. Annál is inkább jólesett neki az elismerés, mert a GREEN BRANDS átlátható minősítési rendszerét értékes kezdeményezésnek tartja.

A pályaválasztás nem volt számára evidens, a zene sokáig meghatározó volt az életében, végül szülői ráhatásra a mérnöki pályát választotta azzal a kompromisszummal, hogy ha azt elvégzi, zenész is lehet belőle. Győrben végzett környezetmérnökként, majd Budapesten tanult: környezetmenedzsment szakmérnök, gazdasági elemző (menedzserképzés), MBA, okleves közgazdász lett.
Végül a környezetvédelmi pályán maradt. Környezetvédelem és közgazdaságtan, ez a kettő kellett ahhoz, hogy úgy érezze, valóban megérti az általa képviselt vállalatok dilemmáit a fenntarthatósággal kapcsolatban, és hitelesen tud segíteni is. Az azóta eltelt évek igazolták: jól választott. A világunk, gazdaságunk, döntési szempontjaink átalakulóban vannak, az életmódunkon, a fogyasztási szokásainkon, de a termelési, tervezési folyamatokon is változtatni kell. A gazdasági döntéseken túl a politikai döntéshozókon is egyre nagyobb a nyomás,  hogy a környezetvédelmi szempontokat „beárazzák”, az üzleti  döntésekben és a befektetések kockázatainak értékelése során kapjanak figyelmet a fenntarthatósági felfogásmódok is.

A környezeti kihívások megteremtették az igényt arra a típusú támogatásra, amely segíti a vállalatokat, hogy a fenntartható szemléletet termelési és döntési folyamatokban integrálhassák – ezek közé tartozik a Nagy Gréta és kollégái által végzett tevékenység is. Ezen a területen a fejlődés rendkívül dinamikus, és nemcsak a szigorodó normatív és piaci előírások miatt, hanem mert – felismerve a szűkülő erőforrásokat
és a fogyasztók sürgető várakozásait – egyre több cég próbál „zölden” gondolkodni. Húszéves tanácsadói tapasztalattal rendelkezik a vállalatok új létesítményeinek környezetvédelmi engedélyeztetésében és  támogatásában, auditok terén és ilyen jellegű kockázataik értékelésében. Kiemelt szakterülete a környezetvédelmi jog, a due diligence auditok és a környezetvédelmi mérőszámok.

nagygreta1
nagygreta3
nagygreta2

A DANDELION Kft. ügyvezetőjeként és a BCSDH elnökségi tagjaként aktívan kívánja előmozdítani a szervezet tagvállalatai körében a  fenntartható fejlődés alappilléreinek a gazdasági gyakorlatba való átültetését és alkalmazását. A cégében mindig fontosnak tartotta, hogy olyan innovatív termékeket hozzon létre, amely támogatja a vállalatokat
a környezetvédelmi teljesítményük javításában, és meg is különbözteti a többi versenytárstól. Vállalati és nemzetgazdasági szinten is megfelelő fenntarthatósági mérőszámok kialakítását, bevezetését tartja fontosnak – jelenleg az ESG szempontrendszer hazai megismertetésén dolgozik –, mert a megfelelő adatok alapján olyan célokat lehet kitűzni, amelyek  hozzájárulnak egy fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez.

A cégében az elmúlt években kialakított folyamatalapú működésnek hála egy öt- és egy kétéves kisfiú édesanyjaként is sikerült összehangolnia a családi és a munkahelyi szerepeit. Meggyőződése szerint a kisgyermekes anyák részmunkaidős foglalkoztatásában óriási potenciál van.

Visszatérve a díjra: annak kifejezetten örül, hogy a GREEN BRANDS olyan átlátható kritériumok alapján minősíti a cégeket és azok termékeit, melyek a „zöldre festés” helyett valós célként fogalmazzák meg a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseiket.