GREEN-BRANDS-Trófea: Újdonság folyékony fából

Minden GREEN BRAND közös küldetése, hogy a környezettudatosságot, a fenntarthatóságot, az ökológiai fejlődést szolgálják. Magától értetődő, hogy ezt egy környezetbarát trófeával illik elismerni. És a GREEN BRANDS trófea 2014 óta valóban nagyon különleges, a világon egyedülálló módon “folyékony fából” készül.

A mi trófeánkat ugyanis nagyon különleges fából faragták. Jobban mondva nem is faragták, hanem nyomtatták. Ezzel ez a díj lett az első, megújuló nyersanyagból 3D-nyomtatott díj a világon.

“..ez a díj lett az első, megújuló nyersanyagból 3D-nyomtatott díj a világon.”

A Tecnaro műanyaggyártó és a Krems an der Donau, a 3D-s nyomtatásért felelős Schiner 3D-s nyomdaipari vállalat – mindketten GREEN BRAND-ek – kivételes német-osztrák együttműködésének köszönhetően, trófeát 100% -ban biológiailag lebontható anyagból készítjük. Mindössze 170 gramm súlyával és üreges belsejével a GREEN BRANDS ígéretét képviseli: aktív ökológiai fellépés és aktív elkötelezettség világunk korlátozott erőforrásainak megőrzése érdekében.

De hogyan válik egy darab fa a GREEN BRANDS trófeává?

Minden azzal a kérdéssel kezdődött, hogy nem kellene-e szimbolikusan a „zöld márkákat” környezetbarát módon díjazni? Norbert Lux, a GREEN BRANDS alapítója a Tecnaroval és Druckhaus Schinerrel együtt megtalálta a tökéletes partnerét, hogy megtalálja kérdésére a választ.

“Fontos volt a két vállalat egyedi tapasztalatainak egyesítése annak érdekében, hogy valami teljesen újat hozzunk létre: egy 3D nyomtatóból készített GREEN BRANDS trófeát, biopolimer anyagból.”

A sváb, Tecnaro cég a biológiailag lebontható anyagok gyártására szakosodott, a faanyagot lebontó és cseppfolyósító technológiájával a műanyag kiváló alternatíváját mutatta fel, és hamar piacvezetővé vált.

A kremsi Druckhaus Schiner, Ausztria első és eddig egyetlen környezetbarát nyomdaipari vállalata, több mint egy évtizede kísérletezik a 3D nyomtatással, és többek között valósághű lakóházmodelleket készített az építészek számára – eddig azonban csak polimergipszből. A nyomda teljes környezetében csak környezetbarát anyagokat használ, ezért ezt az elvet kiterjesztették a 3D-nyomtatásra is.

A “folyékony fa” – más néven Arboblend vagy Liquid Wood – egyébként már 1998 óta létezik, ligninből és más természetes szálakból, például lenből és kenderből áll. Olyan nagy márkák használják már ezt a technológiát, mint a Gucci, a Benetton, a Porsche, a Bentley vagy a Lamborghini.

A két vállalat közös, 5 hónapos munkára volt szükség ahhoz, hogy ezt a biopolimert alkalmassá tegyék a 3D-nyomtatásra. Kemény munka és számos kísérlet után sikerült megalkotni az eljárást, így a 2014-es trófeákat már ezzel a módszerrel készítettük.

Azóta is ez, a biopolimerből 3D-nyomtatott trófea jelképezi legjobban a GREEN BRANDS szervezete és a kitüntetett márkák közös küldetését: az ökológiailag felelős működés irányába megtett extra lépéseket.