Magyarország

A zsűri intézménye – a végső döntéshozó

A világon egyedülálló eljárásunk az ökológiailag fenntartható márkák kitüntetésében a zsűri döntésével zárul. Minden benyújtott dokumentumot, és a GREEN BRANDS-indexet is figyelembe véve, egymástól függetlenül szavaznak egy-egy márkáról.

A zsűri az üzleti élet, a tudomány, a média, az ügynökségek és a környezetvédelmi szövetségek magas rangú képviselőiből áll. Örömmel mutatjuk be a jelenlegi ciklus zsűritagjait Magyarországon:

Ámon Ada

E3G- Third Generation Enviromentalism Ltd.

Az E3G – Third Generation Environmentalism – vezető munkatársaként jelenleg EU szintű energiahatékonysági politikával foglalkozik és ő irányítja a szervezet Közép-Kelet-Európai illetve Nyugat-Balkáni regionális programjait is.
Dolgozott a Londoni székhelyű IIEC-nél, a CEE Bankwatch energia és klíma koordinátoraként és személyes tanácsadója volt számos Európai Parlamenti képviselőnek, de karrierje nagy részét az Energiaklub Klímapolitikai Intézet és Módszertani Központ igazgatói székében töltötte (1995-2015. – www.energiaklub.hu).
Sok szerepe volt továbbá a Magyar Energiahatékonysági Intézet létrehozásában (2011. – www.mehi.hu)
2015-ben a Forbes a közéleti területen a 10 legbefolyásosabb magyar nő, míg a következő évben a WMN szerkesztősége az 5 legbátrabb magyar nő közé sorolta.
Bognar Karoly
Bognár Károly

LOGOSZ Kommunikáció, tulajdonos- ügyvezető

Bognár Károly 2005 óta foglalkozik a fenntarthatóság kérdéseivel. Több nagy cég egykori CSR-vezetőjeként, valamint a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért nevű civil szervezet volt ügyvezetőjeként közel állnak hozzá a fenntarthatóság, a környezetvédelem kérdései. Fontosnak tartja, hogy a közvélemény a fenntarthatóságról hallván ne csak a környezetvédelemre, hanem a társadalmi és a gazdasági fenntarthatóság ügyeire is gondoljon. A KÖVET vezetőjeként az egyik fő szervezője és motorja volt a fenntarthatósági jó gyakorlatokat bemutató seregszemlének, a CSR Piacnak. Bognár Károly jelenleg több vállalkozás és szervezet kommunikációs, illetve fenntarthatósági tanácsadója.

Ferenczi Attila
Ferenczi Attila Maxim

Reco Waste Management Kft.

 

Ferenczi Attila Innovátor, a karton szelektív hulladékgyűjtők megálmodója, az Ökuka motorja. Az ELTE TTK Környezettudomány szakának hallgatója volt. Tanulmányai alatt Környezettudományi Klub, majd később az „Egyetemisták a környezettudatos szemléletért csoport” tagja is volt. 2004 óta foglalkozik környezetvédelmi és oktatási projektek koordinálásával, pályázatírással.
Gláser Tamás

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

Vegyészmérnök, iparjogvédelmi szakértő. Brand Way & Compass Kft. vezető tanácsadója, Magyar Védjegy Egyesület ügyvezető elnöke, Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) tagja, HENT Ipari és Kereskedelmi Szekció vezetője, Agrárminisztérium Hungarikum Védjegy Bizottság tagja , Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács civil képviselője
Ezen különböző országos szervezetek képviseletében, melyekben vezetői pozíciót foglal el szem előtt tartja a vállalkozások és lakosság számára rendkívül fontos a környezet- és természetvédelemre nagy hangsúlyt helyező márkák és termékek fejlesztése, értékesítése és felhasználása és egyben az áruhamisítások visszaszorítása. Agrárminisztérium Hungarikum Védjegy Bizottság tagja, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács civil szervezet képviselője.
Hermann Zsuzsanna

Trade Magazin

12 éve főszerkesztője az FMCG piacvezető b2b magazinjának, a Trade magazinnak, és 22 éve foglalkozik ezzel a területtel. Közgazdászként kereskedelmi szakon és marketing szakirányon végzett.
Számos szakmai zsűrinek tagja, úgymint a Product of the Year-, a SIRHA Budapest Innovációs Termék-, a SuperStore-, Az Év Kereskedője, Az Év Legsikeresebb Promóciója-, Az Év Trade Marketingese versenynek.
A Lánchíd Alapítvány kuratóriumának elnöke, munkájával olyan hátrányos helyzetű középiskolásoknak segít, akik bár képességeik alapján egyetemi tanulmányok elvégzésére hivatottak, anyagi lehetőségük támogatás nélkül nem tenné ezt lehetővé.
Jenei Attila

denkstatt Hungary Kft.

Környezetmérnök és a Denkstatt Hungary Kft. üzletágvezetője. Nemzetközi tanácsadó cég szakértőjeként több mint 15 éve támogat nagyvállalatokat beruházásaik, illetve szerveztük környezetvédelmi, fenntarthatósági teljesítményének javításában.
Lakatos Sándor

SEED Alapítvány

A SEED Kisvállalkozás-Fejlesztési Alapítvány mentora. Több mint 15 éve dolgozik a fenntartható fejlődés és társadalmi felelősségvállalás területén. Dolgozott kormányzati és civil pozíciókban, valamint az üzleti életben egyaránt. Jelenleg egy körforgásos papírgazdálkodási modellben működő vállalkozás első számú vezetőjeként tevékenykedik.
Lakatos Zsófia

Magyar PR Szövetség / Emerald Public Relations

Több mint hét évig vezette a Hill+Knowlton Hungary Kft-t, mielőtt 2016 januárjában megalapította saját ügynökségét. Karrierjét az RTL Klubnál kezdte a Híradó és az Akták riportereként, majd a Capital Communications pénzügyi kommunikációs ügynökségnél dolgozott 8 éven keresztül. 2008-ban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium “Tehetsz rá vagy tehetsz ellene” kampányának pr-vezetője volt, ezután csatlakozott a Hill+Knowltonhoz. Az MPRSz mellett tagja a Szóvivők Egyesületének, a Superbrands bizottságnak és a HBLF-nek is.
Elismert CSR szakértő, rendszeres előadója a témában rendezett hazai és nemzetközi konferenciáknak és óraadó tanára a Metropolitan Egyetemnek. 2013 júliusában jelent meg Londonban szakkönyve „Corporate Social Performance in Emerging Markets – Sustainable Leadership in an Interdependent World” címmel. 2013 novemberében az országban elsőként kapta meg a Fenntarthatóság Szakmai Követe díjat.
Herczeg Andrea

Csak a Mentes alapító, tulajdonos

A fenntarthatóságot ma már minden vállalkozásnak szem előtt kell tartania, hiszen ez a jövőnk kérdése. Ezért azokat akik kimagaslót nyújtanak, érdemes díjazni és páldakénet mutatni  a jó működést.
Markó Csaba

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ)

Környezetvédelmi/hulladékgazdálkodási szakértő. Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) szakmai igazgatója.
25 évet dolgozott az államigazgatásban, a környezetvédelmi tárca hulladékgazdálkodási főosztályán különböző pozíciókban. 2014 óta a KSZGYSZ szakértője, mely „Környezetvédelmi Felelősségvállalási Nyilatkozatában ” küldetéseként rögzíti a biológiai sokféleség megőrzésének elősegítését, a klímapolitika célok elérését, a természeti erőforrások megóvását, a körforgásos gazdaság, az anyag- és energia-takarékosság és -hatékonyság megvalósítását, a hulladékhierarchia érvényesülését, az élhető környezet fenntartható kialakítását.
Matolay Réka

Budapesti Corvinus Egyetem

Közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. 12 éve tanít és fejleszt üzleti etika, fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás, társadalmi vállalkozás témájú tárgyakat, graduális és posztgraduális képzésekben egyaránt. A vállalati társadalmi felelősség értelmezéseit, tendenciáit, megjelenési formáit kutatja. 2009 – 2013 között CSR Piac zsűrijének tagja, 2016-ban a GINOP programon belül Társadalmi vállalkozások mentorálásával foglalkozott.
Nagy Gréta

DANDELION Kft.

A DANDELION Kft. ügyvezetőjeként és a BCSDH elnökségi tagjaként aktívan kívánja előmozdítani a szervezet tagvállalatai körében a  fenntartható fejlődés alappilléreinek a gazdasági gyakorlatba való átültetését és alkalmazását. Vállalati és nemzetgazdasági szinten is megfelelő fenntarthatósági mérőszámok kialakítását, bevezetését tartja fontosnak – jelenleg az ESG szempontrendszer hazai megismertetésén dolgozik. Szakmai kategóriában a GREEN BRANDS Év Személyisége 2020 díj győztese, ezáltal a zsűri tiszteletbeli tagja.
Dr. Palkó Zsolt

ECOMEDIA International Kft.

Kommunikációs és marketing szakember, ismeretterjesztési szakíró.
A The Explorer és az ECOLIFE magazinok alapítója és kiadója. Munkája során több, mint 50 országból tudósított, az ausztrál sivatagoktól, az északi sarkkörig A hazai amatőr vitorlás sportba jelentős fejlesztést hozó Balaton Regatta, valamint a Nemzeti, a Zöld, a Média és az Autós Regatták alapítója és első rendezője. Eddigi munkássága során számos szakcikket és tanulmányt publikált, tudományos munkatársa volt az MTA Regionális Kutatások Központjának, oktatott a Pécsi Tudományegyetemen és elnöke volt a regionális Zöld-Híd Környezetvédelmi Egyesülésnek. Szakmai karrierje során éveket töltött az energiaszektorban, mint az RWE-Rurhgas Dél-dunántúli Gázszolgáltató Részvénytársaság PR vezetője. A Central Washington University (USA) egykori ösztöndíjasa, a Club of Budapest Global Executive Council elnöke, az Első Magyar Ámbráscet Expedíció társszervezője. A fenntartható fejlődés elkötelezett híve, számos környezetvédelmi project vezetője és támogatója.