Dr. Franz Alt

Dr. Franz Alt

GREEN BRANDS Germany Év személyisége 2013

Megújuló energiák, béke- és emberi jogi szakértő


Dr. Franz Alt munkásságáról további információt a  https://www.sonnenseite.com/ weboldalon talál

Milliók követték figyelemmel “Report” című műsorát. Már 10 éve van távol a televíziózás világától, de a médiában még ennek ellenére is meghatározó tényező.

Legyen szó egy beszélgetésről egy helyi újság olvasóival, vagy éppen magával a kancellárral – Dr. Franz Alt 75 éves korában is nagyon aktív életet él.

Valaki egyszer úgy nevezte, mint “a nap nagykövete a Földön”. Mivel Franz Alt élete a nap körül “kering”: A megújuló energiákért való küzdelem és az energiafordulat képviselőjeként a korábbi televíziós újságíró körbejárja a világot. Alt évente 200 előadást tart, hetente kb. Sydney-ből Tokióba Szudánba utazik, hogy elmagyarázza a jobb energiamérlegre vonatkozó elképzelését.

Beszéljen épp a Szélturbina világkonferencia Kubában vagy a Calwer főiskolűn, Mongóliában, a küldetése világos: a szén, az olaj és az atomenergia tönkreteszi bolygónkat. A víz, a napenergia és a bioenergia egészségesebb, olcsóbb és műszakilag megvalósítható.

“A nap nem küld nekünk számlát”. Franz Alt évekkel ezelőtt megalkotta ezt a mondást. Időközben a köznyelv is átvette, és a businessben is világszerte hangoztatják.

Az azonos nevű könyve tizenkét nyelven jelent meg. Alt ennek nagyon örül: minél több ország veszi át híres mondatát a napról és a számláról, annál jobb.

alt_merkel
franzalt19
franz_alt_03

Franz Alt egy nagyon keresett előadó, aki magával ragadó ​​és karizmatikus módon mondja el, miért kellene a napra, a szélre és a vízre mint energiaszolgáltatóra hagyatkozni a világ minden táján. Ezért 2011-ben az „Év Szónoka” lett. Televíziós újságíróként eltöltött 40 éve után Alt tudja, hogyan lehet közelebb hozni az embereket a bonyolult kérdésekhez, úgy, ha az összetett dolgokat egyszerű módon beszéljük el.

1938-ban született Untergrombach-ban, Badenben (ma Bruchsal része), egy kőműves fiaként.

Pap lett volna, ha Freiburgi hallgatóként nem szeret bele egy lánya. Bigi Alt még ma is feleségeként támogatja az energiafordulatért vívott harcában.

Teológia helyett Alt politikát, történelmet és filozófiát tanul, doktori fokozatát Konrad Adenauer írja, miközben önkénteskedik az SWF-nél. Mindössze négy éves újságírói tapasztalattal rendelkezik, amikor 1972-ben kinevezik a Baden-Baden-i „Report” szerkesztőcsoport vezetőjévé. Alt kritikus szemmel számol be minden politikai és a társadalmi visszásságról. 1992-től 2003-ig az SWR “jövő” rovatát vezeti, miközben és a 3sat csatornán a “Querdenker” és a “Grenzlos” műsorok vezetője.

Az 1970-es években a “Report” című műsora 17 millió nézettséget ért el. Kritikus újságíró volt a szakmája, de a ő maga még ma is kritikus.

franz_alt_02
franzalt23
franzalt52

1986-ban, a csernobili reaktor baleset után vált Franz Alt az ökológiai mozgalom részévé. Ezután szívügye lesz az energiafordulat. Tisztában van azzal, hogy ez költségekkel jár. De semmilyen energiafordulat nem lehet drágább, mint a jövőnk, mondja Alt. Az öko-misszionárius a politikát is fel akarja rázni. Ha kell bírósághoz fordul, fellebbezést nyújt be a kormányhoz, hogy olyan döntések szülessenek meg, amik még az unokáit is szolgálják.

Időközben a költségek kérdése túlságosan gyakran került előtérbe, az energiának ugyanis megfizethetőnek kell lennie. Alt azonban szeretné, hogy a teljes képet lássuk: az olaj- és földgázárak is emelkedtek.

Németország évente 86 milliárd eurót fizet olajsejkeknek és gáznagyhatalmaknak. A környezeti károk pedig ötször akkorák, mint a megújuló energiák esetében. Kína jelenleg előrébb jár nálunk. Németország elpazarolta a vezető szerepét, amelyet korábban elért a nap, a szél és a biogáz technológiáira támaszkodó technológiák során.

Alt számos könyvben foglalja össze elképzeléseit, összességében már kétmillió kiadott példányszámnál jár. A legutóbbi címe “A napsütéses oldalon: Miért nyerünk az energiafordulattal?”

150 000 előfizető kapja meg e-mail hírlevelét. A Sonnseite.com honlapján Franz Alt áttekintést nyújt az energiatermelés alternatíváiról – megújuló energiák, napenergia építés, napenergia-gazdaságok -, és információkat nyújt az éghajlatváltozásról, az üvegházhatásról és az ökológiai gazdálkodásról.

Felesége, Bigi tartja a weboldalt naprakészen. Az Alt család a magánéletében is zöld: több, mint két évtizede a saját tetőjükön termelnek napenergiát.

Alt biztos abban, hogy a megújuló energiák elengedhetetlen eszközök bolygónk hosszú távú túléléséhez. A fosszilis tüzelőanyagokkal ellentétben a nap, a szél, a vízenergia, a geotermikus energia és a biomassza minden időben rendelkezésre áll.

Az energiafordulat mellett szól még az ellátás biztonsága, a környezetbarát technológiák, az új munkahelyek teremtése és a helyi közösségekhez hozzáadott érték. Röviden: az energiafordulat a kultúra és a civilizáció változása is, egy harmadik ipari forradalom kezdete.

És Franz Altnak igaza lett: 2013-ban sehol a világon nem állítottak elő annyi napenergiát, mint Németországban.

A megújuló energiák területén 350 000 új munkahely jött létre az elmúlt 15 évben. És 2020-ra várhatóan egymillió napenergia és szélenergia-hajtású autó fogja a német autópályákat szelni.

Franz Alt reális módszereket mutat be, hogy az emberek a klímaváltozást és az erőforrások szűkösségét lehetőségnek éljék meg, és a gátlástalan magatartásuk helyett fenntarthatóra álljanak át. Az energiahatékonyság, az ökológiai mobilitás, az újrahasznosítás, valamint az intelligens víz- és talajgazdálkodás, valamint a természetes energiaforrásokhoz való visszatérés kapják a legnagyobb hangsúlyt.

Alt megbízása a felső körökből jön: a fukusimai nukleáris katasztrófa után Angela Merkel irodájába invitálta egy négyszemközti beszélgetésre. Alt rendszeresen beszél a Dalai Lámával az energiaügyi kérdésekről, zarándokokról és vallásról. Továbbá Larry Hagmann, vagy ismertebb nevén „J.R. Ewing ”is a német ökoaktivista közeli barátja volt.

Számos díjat kapott, a német és az európai napenergia-díj, az emberi jogi díj vagy a német gazdaság környezetvédelmi díja mind tanúsítja, hogy Alt valóban nagy szerepet vállal a megújuló energiák és az üvegházhatás elleni küzdelemben.

A nyugdíjjal kapcsolatban mindig csak azt mondja “Az élet alkalmazottja vagyok, ezért élethosszig fogok dolgozni.”

A baden-badeni öko-vizionárus továbbra is ambiciózus célokat tűz ki: 100% -ban megújuló energiaforrások legyenek az egész világon. De tudja, hogy ez kemény küzdelem. Tudja, hogy az energiafordulat vitatott, sok ellenzője van, és rögös út vezet az általa elképzelt jövőig.

Az emberiség túléléséről van szó, tehát minden eszközt be kell vetni. Fáradhatatlan munkajááért az energiafordulat felé kapta Dr. Franz Alt a GREEN BRAND Németország Év személyisége 2013 díjat.