Sepp Eisenriegler

Sepp Eisenriegler

GREEN BRANDS Austria Év személyisége 2014

Közgazdász, környezetvédelmi tanácsadó, az osztrák "Pszichológiai elavulás-vita" úttörője


Sepp Eisenriegler munkásságáról többet a https://rusz.at/ oldalon talál.

Kidobás helyett javíttatás. Ezzel a mottóval változtatta meg rengeteg ember gondolkodását a használt elektronikai eszközökkel kapcsolatban Sepp Eisenriegler. De nem csak ez fűződik a nevéhez, hanem legalább 400 embernek adott munkát: hosszú távú munkanélkülieknek és megváltozott munkaképességűeknek, akik a a R.U.S.Z. nevű Javító- és Szerelőműhelyében találtak új munkát.

Szocio-közgazdász, környezetvédelmi tanácsadó és emberbarát: Sepp Eisenriegler igazán szívén viseli a a Földet, annak egyre fogyó erőforrásait és az embereket.  Társadalmi és környezeti vállalkozó, aki szívesen beszél nyíltan kellemetlen igazságokról. Az osztrák hulladék-vita korai élharcosaként azért küzdött, hogy csökkenjen az elektronikai szemét, és inkább maga fogott csavarhúzót, hogy a tönkrement berendezések ne a szemétdombon végezzék. Ezzel bevezette a ma már elterjedt fogalmat, a pszichológiai avulást, ami elsősorban a szórakoztatóelektronikát érinti. Minden évben új mobiltelefont veszünk, mert a régit feleslegesnek és elhasználódottnak érezzük.

Eisenriegler 25 éve aktívan hozzájárult a bécsi környezetvédelmi tanács megalapításához. Ugyan sokat beszélt a hulladékelkerülés témájáról, de ez akkoriban hatástalan maradt. Ezért hívta életre 1998-ban a Javító- és Szerelő-Központját Bécs Penzing kerületében. E mellett Eisenriegler több mint 250 újságcikkével és tv-szereplésével igazi média-hype-ot váltott ki, gyújtó hangú cikkei rengeteg követőt hoztak a mozgalomnak.

eisenriegler_02
eisenriegler_01

A GREEN BRAND Austria 2014-es Év személyisége díjazottja az elavult berendezések kezelését csak a jéghegy csúcsának tartja. A nagy kihívás a szocio-közgazdász szerint az egész profitmaximalizációra épülő gazdaság gondolkodásának átállítása, melyben az egyre rövidebb élettartamú termékek egyre több erőforrást igényelnek. “A hetedik földrész a Csendes-Óceánon ma már vitathatatlanul egy műanyag szemétsziget, ahogy az ember által okozott klímaváltozás sem kérdés többé” A téma népszerűsítése érdekében Eisenrieger számos projektet hívott még életre. A bécsi “ReparaturNetzWerk” hálózatához ma már 60 műhely csatlakozott. Társadalmi integrációs vállalkozások szerte Ausztriában követik a R.U.S.Z. példáját. Így jött létre az országos “RepaNet”, de itt sincs megállás: Sepp Eisenriegler alapítótagja és elnöke a társadalmi vállalkozások európai szövetségének, a RREUSE-nak. Számos kitüntetése mellé tehát jöjjön a legújabb: Az erőforrások pazarlása elleni fáradhatatlan munkája elismeréseként Sepp Eisenrieglert választotta 2014-ben az Év Személyiségének a GREEN BRAND Austria.