Zöld vs. zöldebb energia – GREEN BRANDS díjas az ENCO GROUP

ENCO GROUP

A megújuló energiákkal foglalkozó cégek és a fenntartható működés közé gyakran egyenlőségjelet teszünk. Az ENCO Group auditja során azonban kiderült, zöld és zöldebb között is van különbség: az ENCO Europe, ENCO-LG Energia Kft. és ENCO Auditor Kft. cégekből álló ENCO Csoportnak a minősítési folyamatban arról kellett tanúbizonyságot tennie, hogy környezetbarát alaptevékenysége mellett támogató tevékenységei is az ökológiai fenntarthatósággal összhangban történnek. A kérdőíven elért 51% feletti érték után a szakmai zsűrit is sikerrel meggyőzték erről, így a következő két évre elnyerték a GREEN BRANDS Hungary védjegy használati jogát.

Az ENCO Csoport 2002 óta foglalkozik a megújuló energiaforrások, megújuló energia hazai alkalmazásának kutatásával, és a hő- és villamosenergia-termelés, valamint a vízüzem hatékonyságának javításával. Az ENCO filozófia lényege, hogy több az energetikához köthető tudományág kiváló szakértőinek együttműködésével, szakismeretük integrálásával, komplex módon tegyék lehetővé ügyfeleik számára, hogy széles körűen vizsgálják az energiafelhasználásuk hatékonyságát, fenntarthatóságát. Céljuk, hogy az ügyfelek a lehető leghatékonyabban, a lehető legkevesebb energiát használják, és a felhasznált energiát megújuló, zöld energiaforrásból fedezzék. Ebben támogatják őket a mérnöki tanácsadástól, a tervezésen és a kivitelezésen keresztül az energiabeszerzésen és a finanszírozáson át, a legoptimálisabb energiagazdálkodási rendszer üzemeltetéséig.

Az ENCO Csoport alaptevékenysége számokban:

  • Több mint 1000 szerződött ügyfél, ebből 270 nagyvállalat.
  • Több mint 300 vállalat esetében ipari napelemek telepítése.
    A cégcsoport további tagja, a Lanzo Kábelszerelési és Épületgépészeti Kft. is hozzájárult a napelemes ipari telepítésekhez.
  • Több mint 200 vállalat átállítása a hagyományos energiavételezésről a zöld energiavételezésre.
  • Több mint 50 cégnél karbonlábnyom-számolás.
  • Több mint 30 ügyfélnél ISO 50001 bevezetése.
  • Már 9 ügyfél hozzásegítése a 100% karbonsemleges működéshez.
  • +1 A cég maga is bevezette és működteti az ISO 50001 energiairányítási rendszert, és folyamatosan törekszik saját háza táján is karbonlábnyoma csökkentésére, pozitív környezeti hatásának növelésére.

A zöld alaptevékenységgel azonban még nem ér véget az ENCO környezettudatos tevékenységeinek sora. A cég folyamatosan keresi és honosítja meg az iparág leginnovatívabb termékeit. Részt vettek például az első magyarországi szélerőmű-telepítéseken Nyugat-Magyarországon. Azóta pedig többek között az okos feszültségszabályozás és az okos töltőoszlopok elterjesztésében játszanak megkérdőjelezhetetlen szerepet. A cégcsoport emellett a Magyar Energiahatékonysági Intézet aktív tagja, aminek szakmai munkáját gyakori konzultációkkal segíti.

Nem kevésbé hangsúlyos tevékenység a cégcsoportnál az edukáció, amiről Czöndör Gusztáv ügyvezető így nyilatkozott:

“A zöld energia Magyarországon addig nem tud elterjedni, amíg az azzal kapcsolatos tévhiteket el nem oszlatjuk. Az ENCO-nál igyekszünk rendet rakni a fejekben, ezért sokszor nonprofit jelleggel végzünk energetikai tanácsadást. A témára fogékony fiatalokat is igyekszünk megszólítani, az Óbudai Egyetemről és a BME-ről is rendszeresen fogadunk gyakornokokat, akik nagy része később teljes állásban a cégcsoportban marad. A még fiatalabbaknak pedig szemléletformáló előadásokat tartunk többek között magánszemélyként a Greenpeace-szel együttműködve a Green Speaker Programban.

Reméljük, egyre többen követik majd a cégcsoport példáját, és saját cégüknél célul tűzik ki, hogy az energia mellett a gondolkodásmód is egyre zöldebb legyen.

Gratulálunk az ENCO csapatának a GREEN BRAND Hungary 2021/2022 védjegy megszerzéséhez!