Így bankolj a fenntarthatóság jegyében

MagNet GREEN BRANDS védjegy

“Vajon, ha tudnád, hogy a bankod mire adja hitelbe a spórolt pénzed, egyetértenél vele? Ugye, jó érzés volna tudni, hogy nem a szomszéd szemétégetőt finanszírozod áttételesen, hanem egy közeli biogazdaságot?” – teszi fel a kérdést honlapján a MagNet Bank. Az idén 25 éves intézmény számos alkalommal bizonyította társadalmi- és környezeti felelősségvállalását, többek között 7 alkalommal lett első helyezett a MasterCard „Az év társadalmilag felelős bankja” versenyben, miután a címet örökös díjként elnyerte. A bank ezúttal ökológiai fenntarthatóságát bizonyította, miután az auditfolyamat teljesítése utána elnyerte az Európai Unióban elismert GREEN BRANDS védjegyet. Ha a MagNet-nél bankolsz, biztos lehetsz benne, hogy azt a fenntarthatóság jegyében teszed. 

A MagNet Bank sokáig a civilek bankjaként élt a köztudatban. Bár felelősségvállalásuk jóval szélesebb körű, a megnevezést nem véletlen érdemelték ki: számos szolgáltatásuk azt a célt szolgálja, hogy pénzügyi szolgáltatásaink által egy átláthatóbb, értékközpontú társadalom jöjjön létre hazánkban. Ebben a folyamatban fontos szerep jut a hazai társadalmi kezdeményezéseknek, a bank programjain keresztül pedig ügyfeleik sokszor egy kattintással támogathatónak különböző szervezeteket, illetve megismerhetik a működésüket, kapcsolódhatnak hozzájuk.

A Közösségi Adományozási Program (KAP) kezdeményezés során a teljes ügyfélkör Magyarországon példátlan döntési jogkört kap. A KAP program keretein belül a bank tulajdonosi köre minden évben lemond az adózott eredmény 10%-áról, majd feljogosítja az ügyfeleket, hogy ezzel segítsék a programban résztvevő társadalmi szervezeteket. Az ügyfelek megértik a “sok kicsi sokra megy elvet”: az évi több tíz milliós támogatás több tízezer szavazatból jön össze. A KAP 2010-es kezdete óta pedig közel 290 millió forint szétosztásáról gondoskodtak.

A Segítő Bankkártya funkcióval a MagNet Bank újraértelmezte a piacon már elterjedt, ún. “cash back” kártyák fogalmát, hiszen náluk az előnyöket ügyfeleik nem maguk számára szerzik, hanem kártyás vásárlásaik után az elköltött összeg bizonyos százalékával az általuk választott társadalmi szervezetet támogatjuk.

Az Egyéni Adományozási Program (EAP) emellett lehetőséget biztosít a NetBank felületén saját számláról indított eseti vagy akár rendszeres adományozást. A felajánlott összeg fedezetéről teljes egészében az ügyfél gondoskodik, a Bank abban segít, hogy a pénzügyi támogatás egyszerűen és gyorsan célba érjen.

A MagNet Bank minden évben Közösségi Beszámolót készít, amiben építő tevékenységüket átlátható módon közlik. Az alábbi ábrán láthatók a 2020-ban a társadalmilag hasznos szektort számára kihelyezett források összegei.
MagNet Közösségi Beszámoló

Az ügyfelek aktív bevonása azonban itt még nem ér véget. A bank, missziójához hűen, miszerint a “világot jobbító dolgok létrejöttét segítik minden banki eszközzel”, további társadalmilag és környezetileg hasznos termékekkel állt elő. A Közösségi Bankban – hagyományos betétekkel ellentétben – a Mentor-Szféra Plusz betét tulajdonosa kiválaszthatja, hogy a MagNet Bank melyik konkrét hitelfelvevő ügyfele vagy mely szférába tartozó vállalkozás hitelét kívánja kedvezményesebbé tenni betétje által, miközben egyúttal piaci kamathoz jut megtakarításai után. A MagNet Bank partner a zöld üzleti célok megvalósításában is, teljes vállalati hitelportfóliója negyedét, azaz közel 11 milliárd forintot, kifejezetten naperőművek és zöldenergia finanszírozására szán. A bank forrásaiból már 56 naperőműpark létesült, amivel összességében Keszthely vagy épp Hatvan méretű kisváros teljes éves energiafelhasználását fedezi.

A MagNet Bank mindemellett fontos küldetésének tekinti Magyarország erdőterületeinek növelését: az Erdőmentők Alapítvánnyal folytatott stratégia együttműködése során negyedik nagyszabású faültetési vállalása szerint minden ügyfele nevében egy facsemete ültetését vállalta fel, összesen a 40,000 facsemete lelt új otthonra 2019-2020 között az ország két helyszínén az Ócsai Tájvédelmi Körzetében és az Esztergomot övező erdőterületeken.

Ha a MagNet Bank által ültetett 40,000 fát egymás mellé helyeznénk, majdnem körbeérné Budapestet.
27C2B831-D385-4138-B930-BC095C2A383D

Mindezen felül a bank “saját háza táján” is példát mutat. Az edukatív jellegű blogposztok nemcsak az ügyfeleknek, de a kollégáknak ugyanúgy szólnak. A szervezeten belüli szemléletformálást segíti továbbá az ingyen használható bicikli-flotta, vagy a minden nap vegetáriánus és vega opciót is kínáló MagHáz Étterem. Ha pedig valakinek még mindig kétségei vannak a a bank környezeti felelősségvállalását illetően, ajánljuk, hogy személyesen is látogasson el a MagNet Közösségi Házba vagy bármelyik bankfiókba. Az irodaterek zöld kialakítása önmagában is árulkodó, és a növények az oxigéncsere mellett a stressz mentesítésére is szolgálnak.

Nem véletlen tehát, hogy a MagNet Bank az egyetlen magyar tagja az értékalapú bankok nemzetközi szövetségének (Global Alliance for Banking on Values, GABV), és nem véletlen bizonyították újfent bolygónk iránti elköteleződésüket a GREEN BRANDS védjegy megszerzésével.

Gratulálunk a MagNet Bank csapatának a GREEN BRANDS Hungary 2021/2022 védjegy megszerzéséhez!